Stress

Komen mijn klachten door stress?

Ik heb sinds een maand bepaalde verschijnselen waar ik me wat zorgen over maak. Ik ben een man van 45 met een druk jaar achter de rug (verhuizing, drukker werk etc). Ik heb last van "opvliegers": mijn gezicht wordt dan erg warm en ik ga dan zweten (vooral op onderrug, billen en onderkant benen tot knieholte). Als ik me ergens druk om maak ervaar ik dit ook. Ik denk zelf dat het psychisch is. Soms heb ik ook dat mijn borst bezweet is in de nacht terwijl het niet warm is. Ben niet moe of heb geen pijn. Hartslag is ook hoger dan normaal (68 vs 55 normaal). Ik ben ook gaan googlen maar dat moet je dus niet doen. Enig idee wat dit kan zijn? Penopauze lijkt me wat erg vroeg, maar dit probleem zit me wel behoorlijk in de weg.

Man (45)

Antwoord van de expert (2)

Het lijkt een reactie van je lijf te zijn op overmatige stress. Je lijf gaat als het ware meer aan en om die warmte kwijt te raken ga je transpireren. Hormonen zouden ook van lichte invloed kunnen zijn. Als advies zou ik in eerste instantie eens kijken met een coach/psycholoog naar stresshantering en weer leren ontspannen en tot rust te komen. Vervolgens kun je van daaruit weer op een gezonde manier met stress om te leren gaan. Als dat niet voldoende herstelt kun je ook nog kijken naar de hormonale invloed die mogelijk speelt. 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Zo uit je verhaal klinkt het alsof je last hebt van stressreacties. Het is normaal om tijdens of na een stressvolle situatie dit soort klachten te krijgen. Het betekent dat het te veel was en je rust nodig hebt. Het is belangrijk om dit soort signalen serieus te nemen. Ik raad je aan een check-up te laten doen bij de huisarts om eventuele andere oorzaken uit te kunnen sluiten en bij hem/haar te vragen hoe je het beste hiermee om kunt gaan. Een praktijkondersteuner of psycholoog kan je helpen de stress een goede uitlaatklep te geven en het in de toekomst te voorkomen.

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.