Slaapproblemen

Ik val slecht in slaap door mijn angstige gedachten. Wat kan ik doen?

Bijna elke avond heb ik moeite met in slaap vallen. Vaak lukt dit pas als ik super moe ben en mijn ogen niet meer open kan houden. Dit komt denk ik omdat als ik wil gaan slapen mijn gedachtes mij nog 'begeleiden'. Het zijn nooit leuke gedachtes en er zijn altijd beelden bij. Voorbeelden zijn dat één van mijn zussen dood gaat of mijn moeder, of ikzelf. Of er worden scenario's afgespeeld dat ik op mijn school of werk ernstig nieuws moet vertellen of dat zij mij ernstig nieuws moeten vertellen. Soms gebeuren er ongelukken of iets wat er op lijkt, ik onthoud het niet altijd. Ik weet wel dat het me lastig valt en onrustig maakt.

Soms word ik opeens helder en dan schud ik even met mijn hoofd en soms ga ik dan weer nadenken over waarom ik zulke gedachtes had, maar soms ook niet. En soms gebeurt het dan weer, soms pak ik mijn telefoon totdat ik echt zo moe ben dat ik die niet meer terug kan leggen.

Ik word er gek van, ik maak mij soms wel eens zorgen als iemand later thuis komt dan normaal, of als ik niet weet waar iemand is. Ik dacht er aan om medicatie te nemen waardoor ik makkelijker en sneller in slaap val. Ik wil alleen niet afhankelijk worden van de medicatie en houd ik er niet van om middelen te nemen behalve een paracetamol. Dus tot zover zit ik nog steeds met dit probleem. Als ik geen angstgedachtes heb dan is het wel wat anders maar elke avond heb ik moeite. Ik ben daardoor overdag nooit zo productief als ik zou willen en meestal eind van de middag hierdoor ook doodop. Daardoor slaap ik 's avonds weer echt veel te laat en moeilijk. Ik hoop dat u kunt helpen, ik vraag me af wat dit is!

Vrouw (21)

Antwoord van de expert (2)

Wat je ervaart is heel normaal. Het zijn angstige gedachten en gevoelens die met onder andere de dood te maken hebben. Die kunnen inderdaad je leven erg in beslag nemen. Ik raad je daarom aan contact op te nemen met een psycholoog in de buurt die je kan helpen te begrijpen waarom dit nu zo voor je speelt en wat je er het beste mee kunt doen. Voor in de tussentijd kun je proberen om het te ventileren door het op te schrijven, te tekenen, te bespreken met iemand of door te gaan sporten.

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Dit hoort thuis in de angstklachten. Je maakt je overmatig zorgen en kunt niet loskomen van je denken. Het is slim om hiervoor hulp te gaan zoeken. Met medicatie onderdruk je alleen gedachten, je haalt ze er niet mee weg. Met een psycholoog kun je leren hoe je anders met je gedachten om kunt leren gaan zodat ze je minder uit je slaap houden. 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.