Psychische problemen

Wanneer ben ik weer klaar om na een overspannenheid aan de slag te kunnen?

Goedemorgen,

Ik ben enige tijd thuis wegens een overspannenheid door werk. Wanneer ben ik klaar om weer de draad op te pakken? Naar welke signalen moet ik luisteren, want in mijn gevoel wil ik nooit meer terug naar die positie, maar ik zal toch de confrontatie weer eens moeten aangaan. Ik hoor het graag.

Man (49) Lelystad

Antwoord van de expert (1)

Beste vragensteller,

Na een tijd thuis als gevolg van werkgerelateerde spanning/ klachten is de drempel om terug te keren vaak hoog. Het kan goed zijn om met je psycholoog en bedrijfsarts te bekijken wat een allereerste stap kan zijn en dat langzaam uit te bouwen naar moeilijkere stappen.

Als de stappen te groot zijn, krijg je eerder meer spanning en valt het niet mee. Als je merkt dat het meeviel, wordt een volgend stapje weer makkelijker. Denk als eerst eens richting je werken lopen/ rijden. Dan naar je werk lopen/ rijden, een keer koffie drinken met een collega die je vertrouwd.

Ga niet starten met iets werk-inhoudelijks in ieder geval. Zijn je klachten nog te veel op de voorgrond kan de stap nog te vroeg zijn, dan kan het goed zijn nog iets meer tijd te nemen. Overleg dit met je arts en psycholoog. Die kunnen met je kijken of je de stap klachten technisch weer zou kunnen nemen.

Succes! 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.