Psychische problemen

Negatieve partner, waar kan ik zijn gedrag in plaatsen?

Beste, psycholoog. Mijn man en ik zijn nu al een tijdje samen en er zijn veel dingen, die ik door de verliefdheidsbril overheen heb gekeken. Ten eerste heeft mijn man heel erg last van in dingen geloven die hij denkt, alles wat hij denkt is een FEIT. En het is zo hoe hij het zegt en denkt. Hij beschuldigd mij vaker van dingen waarvan hij denkt dat het zo is. Verder is het ook iemand die denkt dat achter alles een reden zit. Hij kan me nooit op mijn woorden geloven, overal zitten wel altijd negatieve redenen achter.

Zijn gedachtes zijn altijd negatief, beschuldigd mij en valt mij aan voor alles. Waarvan hij denkt dat het zo is. Jaloers is die ook heel erg. En hoe langer ik hem ken hoe meer ik merk dat die man vol met problemen zit. Ik ben 32 en hij 36. We zijn ook nooit aan kinderen begonnen, omdat hij ook vaak van mening veranderd. Verder is het een type wat niet veel praat en rustig is. Ik weet niet zo goed of ik het alleen moet plaatsen in wantrouwig zijn. Of is er meer aan de hand?

Geloven in je eigen waarheid en daar naar toe leven en handelen en mensen beschuldigen. Ook heel erg negatief denken en denken dat overal wat negatiefs achter zit. Mijn vraag is waar kan ik zijn gedrag in plaatsen? Alvast bedankt.

Vrouw (34) Amsterdam

Antwoord van de expert (1)

Beste vragensteller, het is lastig om op basis van alleen uw beschrijving te beoordelen in welke hoek het antwoord te vinden is. In de stelligheid, wantrouwen, jaloezie, negativiteit kan het zitten. In persoonlijkheidsdynamiek die past bij kenmerken van narcisme. Of in de richting van hechtingsdynamiek. Het boek https://www.bol.com/nl/p/the-5-personality-patterns/9200000076523989/ geeft wellicht wat helderheid. Of google op hechtingspatronen en/of narcisme. Ik denk dat je in die hoek wellicht wat helderheid gaat vinden. Probeer op te passen met zelf diagnoses te stellen, zie het vooral als denkrichting in hoe jij dit anders kan gaan hanteren of welke keuzes jij in de relatie wilt gaan maken. Succes! 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.