Psychische problemen

Wat gebeurt er tijdens een opname voor een psychose?

Mijn vriendin is opgenomen voor een psychose. Ik mag haar niet bellen of bezoeken. Wat doen ze met haar tijdens die opname? En waarom mag ik geen contact met haar opnemen?

Antwoord van de expert (2)

Elke kliniek heeft zijn eigen behandelstrategie, dus wat ze precies doen tijdens een behandeling kan ik je niet vertellen. In een psychose kunnen mensen dingen doen of zeggen die heftig kunnen zijn voor de omgeving. Ook kunnen ze sneller getriggerd worden door opmerkingen of contact met anderen. Vandaar dat ze zoveel mogelijk buiten de deur houden aan contact, zodat de behandelaren beter in kunnen schatten wat er speelt en hoe ze de cliënt weer kunnen stabiliseren. 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Dat hangt van de ernst en aard van de problematiek af. Het kan zijn dat het voor haar eigen of andermans veiligheid beter is als ze nu tijdelijk afgesloten is. Het is erg lastig, maar houd je hierin sterk.

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.