Psychische problemen

Nieuwe vraag

Een half jaar geleden leerde ik mijn (inmiddels ex kennen). Na tien maanden kregen we een serieuze relatie. Hij komt uit een relatie van zestien jaar en heeft hier lang last van gehad. Nu hebben we nooit problemen gehad geen ruzie, geen onenigheid en we laten elkaar vrij. We doen leuke dingen samen maar ook met onze kinderen uit de vorige relaties erbij.

Nu kwam hij afgelopen week met het verhaal dat hij onze relatie wilde verbreken omdat hij onrustig wordt van het idee dat hij met niemand een heel nieuw leven moet opbouwen. Hij is er niet klaar voor. Hij geeft wel aan dat hij alle dingen die we deden gewoon wilde blijven doen. Nu is eigenlijk mijn vraag wat moet ik hiermee? Contact houden, hem vragen geen contact meer te zoeken? Ik weet 100% zeker dat het niet is omdat er een ander is want hij vind dit zelf ook heel lastig.

Vrouw (34) Alblassedam

Antwoord van de expert (1)

Beste vragensteller,

Ik kan me voorstellen dat je partner na een relatie van zes jaar angst heeft zich weer zo te binden. Bang om dezelfde fouten te maken, bang zichzelf te verliezen? Hij wil je graag blijven zien en wellicht is de relatie met jou voor hem (te) vroeg na deze lange relatie en heeft hij meer tijd en ruimte nodig om ook bij zichzelf te blijven en goed te luisteren wat hij wil en nodig heeft. Als je hem die ruimte kan en wil bieden lijkt het me goed op een wat lager pitje elkaar te blijven zien en te blijven verbinden. Dan krijgt je partner wellicht ook door dat jij en hij elkaar wel het juiste kunnen bieden en kan hij mogelijk op een later moment weer meer commitment geven. Kun jij het niet aan en is het te pijnlijk kan (tijdelijke) afstand goed zijn.

Succes! 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.