Psychische problemen

Hoelang duren Efexor afkickverschijnselen bij afbouwen?

Ik ga sinds ruim een week door de hel van het laatste stukje afkicken van Efexor (37,5 naar 0).

Na ruim twee jaar slikken ben ik gaan afbouwen van 150 mg naar 120 mg (20%). Ik voelde me toen erg beroerd, inclusief angstaanvallen. Hierdoor heb ik lang gewacht met de volgende stap. Daarnaast ben ik de stapjes gaan verkleinen van 20% naar 10%. Dit ging beter. Ik werd wel elke keer even beroerd, moe, duizelig en vele emoties die blijkbaar verstopt zaten onder de drugs. Maar het was goed te doen.

Daarna moest ik gedwongen een grotere stap nemen. Dit kwam doordat de dosis die ik wilden nemen, niet meer bestond. Er was aangetoond met een bloedtest dat de dosis die ik nu gebruikte geen werkbare werking meer had. Dat gaf me vertrouwen dat ik geen geestelijke afkickverschijnselen zou krijgen. Deze gedwongen grote stap verliep soepel, geen ontwenningsverschijnsel en geen vermoeidheid. Doordat het zo goed ging heb ik vanaf sinds kort helemaal geen capsule meer ingenomen. Maar dat ging heel slecht!

Ik werd doodziek en voelde me een junkie die zijn shotje niet gehad heeft. Ik las ergens dat stoppen met Exefor soms erger is dan stoppen met drugs. Alle afkickverschijnselen die ik heb gehad op een rij: zware griep/hoog koortsgevoel (zonder daadwerkelijk koorts te hebben), duizelig, herseninhoud die lijkt te blijven hangen als ik mijn hoofd/lijf beweeg (alsof het elke keer een fractie later achter de beweging aan hobbelt), brainzaps (elektrische schokken in hoofd, alsof er iets knapt van binnen), 'hart'kloppingen in mijn hoofd en lijf, trillerig/shaken/schokken van lijf (mijn armen en hoofd), emotionele buien (huilen/boosheid/irritatie/chagrijnig), buiten mezelf staan; wereld als onwerkelijk ervaren (depersonalisatie/derealisatie) en scherpe/snijdende pijnscheuten in lijf (alsof er spelden in gestoken worden/prikkeldraadgevoel).

En gedurende de hele periode wat klachten die in het niet vallen bij de rest: lichte misselijkheid, koud van binnen, erg veel trek en doodmoe (wat de laatste dagen erger is geworden doordat m'n lichaam dagenlang aan het protesteren is geweest tegen mijn beslissing die chemische rotzooi niet meer toe te voegen).

Ik weet dat ik niet de enige ben met dit probleem. Ik slaap inmiddels goed en mijn libido komt ook weer terug. Ik drink veel water (zo'n 2,5 liter per dag) en reinigingsthee en ik slik drie keer twee paracetamol per dag om de scherpe kanten van de griepverschijnselen af te halen. Dat lijkt iets te helpen.

Weet u hoelang het ongeveer nog zal duren voordat ik helemaal van de afkickverschijnselen af ben?

Antwoord van de expert (1)

Beste vragensteller, iedereen reageert anders op afbouw dus het is moeilijk te zeggen hoe lang het gaat duren. Het is goed om dit met je psychiater te overleggen. Die kent je het beste en kan met je meekijken hoe het verloopt. Zoals ik het lees heb je volgens mij de grootste hobbel gehad en zullen de verschijnselen nu langzaam minder worden.

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.