Dwangstoornis

Ik trok mijn haar uit. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Ik heb een vraag en zit er eigenlijk al super lang mee. Toen ik 12 jaar was heb ik mijn haar dwangmatig uitgetrokken. Daarna heb ik ook dwangmatig mijn haar geknipt. Nu heb ik nog altijd kort haar vanachter, maar het groeit nu wel terug.

Ik heb op internet de oorzaken opgezocht en heb gelezen dat het TTM kan zijn. Een stoornis van dwangmatig haar afknippen. Zelf wil ik niet naar een psychiater gaan, omdat ik vind dat het niet nodig is. Nu ben ik wel gestopt met mijn haar uitrekken en knippen, maar het probleem is dan nog wel dat het terug moet groeien en dat vind ik best wel moeilijk. Heeft u misschien tips voor mij hoe ik hier mee kan omgaan?

Vrouw (12) Wommelgem

Antwoord van de expert (2)

Het dwangmatig afknippen/uittrekken van je haar laat zien dat er iets diepers aan de hand is waar je geen grip op hebt op het moment. Dat er dingen spelen in je omgeving en/of jezelf die nog geen andere uiting hebben gevonden dan het uittrekken van je haar. Het is daarom belangrijk dat je leert te ontdekken wat de functie ervan is en wat het eigenlijk betekent, zodat het uittrekken ook niet meer nodig is. Dit is moeilijk om alleen te doen, maar een psycholoog kan je hier wel bij helpen. Wellicht dat een vertrouwenspersoon op school je hierbij kan helpen?

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Als je de dwang nu zelf onder controle hebt, zowel het gedrag, als de gedachten en de beleving erbij, dan is het zoeken naar berusten in dat je haar nog korter is. Je kan het ook tijdelijk verlengen met extensions zodat je er niet steeds mee geconfronteerd wordt.

Het lastige van dit soort dwang is dat je nu mogelijk vooral vecht tegen niet knippen en er dus op beleving nog wel van alles gebeurt. Daarvoor kan hulp wel handig zijn. Een psychiater is niet altijd meteen nodig, de huisarts kan je ook verwijzen naar de psycholoog in de praktijk en met hem/haar kun je ook kijken of extra hulp wel of niet nodig is. Als je dit soort spanningen langdurig onderdrukt kan dat op termijn ook negatieve gevolgen hebben voor je emotionele weerbaarheid, dus ik zou er wel actie op ondernemen. Succes!

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.