Depressie

Wij zijn niet meer intiem: wat is het probleem?

Mijn man masturbeert als ik naar bed ben. Zelfs in de caravan als ik twee meter van hem vandaan op bed lig. Ik weet dat hij dit meerdere keren per week doet. Wij zijn al jaren niet meer intiem. Als ik het onderwerp intimiteit ter sprake breng, wordt het moeilijk. Ook vertoont hij steeds meer aan autisme verwant gedrag. Wat kan het probleem zijn?

Vrouw (57) Breda

Antwoord van de expert (2)

Ik raad jullie aan om in contact te treden met een relatietherapeut. Deze kan jullie helpen in kaart te brengen wat er aan de hand is en hoe jullie dit samen op kunnen lossen.

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Ik lees dat jullie intieme contact al jaren een probleem is en dat erover praten ook moeizaam gaat. Het lijkt er wel op dat je man een normale drift heeft op seksueel vlak omdat hij wel masturbeert. Je beschrijft zelf aan autisme verwant gedrag, dus daar kan een oorzaak liggen. Wel is het zo dat autisme spectrum stoornissen al vanaf de jeugd aanwezig zijn en dat dit dus al jullie hele relatie aanwezig zal zijn geweest. Dat kan ik uit je verhaal niet opmaken.

Mensen worden op een gegeven moment minder flexibel en gaan meer op hun veilige gedrag leunen. Het kan zijn dat je man een groot deel van jullie relatie aangepast gedrag kon/wilde vertonen en dat hij dit nu niet meer wil/kan opbrengen.

Je zou met hem kunnen bespreken dat je graag samen wilt kijken hoe jullie verbinding (maak je het breder dan intimiteit) kan versterken omdat je hem mist. Hopelijk wil hij daarin met je mee doen.

Ook kun je lezen over autisme spectrum en relaties. Daarbij is het wel belangrijk of er ook daadwerkelijk klachten spelen op dat vlak of dat het een eigen interpretatie is van wat er speelt. Dan kun je beter eerst lezen en met de huisarts overleggen of er sprake kan zijn van autisme spectrum stoornis. Online is een hoop te vinden. Bijv: http://www.autismekenmerken.net/autisme-2/10-tips-voor-een-goede-relatie-als-je-partner-autisme-heeft/, https://www.mijnautisme.info/autisme-informatie/autisme-en-relaties/ of een boek: https://www.bol.com/nl/p/eenzame-vrouwen/9200000063542848/?suggestionType=typedsearch Succes! 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.