Depressie

Wat moet ik met mijn depressieve vriendin?

Mijn vriendin heeft waarschijnlijk een depressie. Dit duurt al vier jaar en  sinds kort heeft ze hulp en medicatie. Maar, de medicatie slikt ze niet altijd. Nu wordt het zo erg dat als we een discussie krijgen het snel uit de hand loopt. Ik kan niks goed doen in haar ogen. Als ik mijn punt wil maken wordt ze nog kwader en dan loopt ze weg of gaat naar de buren. Als ze daar is, is ze in één keer weer gedraaid tot een vrolijk persoon.

Ligt dit aan mij, of...? Ik weet me nu geen raad met haar. Praten gaat ook niet, want als ik haar vertel wat me dwarszit zegt ze dat ik me stil moet houden anders gaat ze bij me weg. Wat moet ik doen?

Man (31) Emmen

Antwoord van de expert (3)

Een depressie is een ernstige stoornis, zowel voor haar zelf, maar ook voor de naasten. Het is bekend dat dit een zware wissel trekt op de relatie. Als praten haar niet lukt, zou ik vragen of je een keer mee mag naar haar therapie. Natuurlijk moet je er zo goed mogelijk voor haar zijn, maar wanneer jij aan geeft wat jou dwars zit, verdient dat net zo goed de aandacht!

Inge Versteeg, psychotherapeut
Inge Versteeg Psychotherapeut Psychologiepraktijk Inge Versteeg

Depressie heeft een grote invloed op iemands leven en ook op de mensen om diegene heen. Als jullie er samen niet uitkomen, raad ik aan contact op te nemen met een relatietherapeut. Het klinkt alsof jullie veel om elkaar geven, maar nu vastlopen en er niet uitkomen. Een relatietherapeut kan helpen om elkaar weer te begrijpen en te vinden. Laat het er niet bij zitten, want je kunt zeker veel voor elkaar betekenen in deze moeilijke tijd.

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Fijn dat je vriendin eindelijk hulp krijgt. Wellicht is het goed om te vragen of je een keer mee mag naar haar therapeut, dan kun je daar bespreken wat de issues zijn in de relatie. En ook wat je nu (ook gezien de fase van behandeling) van elkaar verwacht en kunt verwachten. Ook zou je zelf hulp kunnen zoeken om te leren omgaan met een partner met depressie. Dit vraagt namelijk ook veel van jou. De dreiging van weggaan is bijvoorbeeld niet oké voor jullie relatie en daarmee creëer je ongelijkwaardigheid in de relatie. Wenselijk zou zijn als die er wel weer is. Succes! 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.