Depressie

Waardoor komt het vreemde gedrag van mijn vriend?

Ik ben al drie jaar met een man. Nou ja, niet echt samen met hem want dat is juist het probleem. We hebben al drie jaar contact maar het wordt niets. Toch laten we elkaar niet los. Ik zou graag een relatie willen, maar hij laat vreemde kenmerken zien, zoals: - altijd erg druk met werk - ineens geen contact meer willen - toch weer contact zoeken als ik het opgeef - zeggen dat hij veel van me houdt maar me toch op afstand houden - geen liefde kunnen tonen (bv knuffelen) - heeel veel liefde voor zijn familie - weinig zelfvertrouwen - vage antwoorden geven - alleen aan zichzelf (of familie) denken - vreemdgaan (hij zegt nu een vriendin te hebben maar mij wil hij blijven zien) - geen aandacht voor vriendin - altijd vaag in antwoorden.

Er is zoveel afstand, behalve wanneer ik zeg ermee te willen stoppen. Dan doet hij zijn best en val ik weer als een blok voor hem. Ik heb zelf iets in de psychologie gestudeerd. In eerste instantie dacht ik aan bindingsangst en later aan narcisme. Ik vind namelijk dat zijn gedrag zo vreemd is. Wat zou dit kunnen zijn?

Vrouw

Antwoord van de expert (1)

Het lijkt me voor jou een erg lastige en vooral onzekere situatie. Ik kan via dit eenmalige constant geen diagnose geven. In ieder geval omschrijf je vermijdend gedrag, dat heeft inderdaad vaak met angsten te maken. De enige die je hier meer duidelijkheid in kan geven is hij zelf.

Probeer ook aan jezelf te denken en waar jij behoefte aan hebt. Wanneer je dit duidelijk uitspreekt naar hem zal hij daar toch iets mee moeten gaan doen. Zo niet moet jij zelf zorgen dat je wel krijgt wat je nodig hebt, bij hem of bij iemand anders.

Inge Versteeg, psychotherapeut
Inge Versteeg Psychotherapeut Psychologiepraktijk Inge Versteeg

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.