Burn-out

Komen burn-out klachten overeen met die van een beginnende dementie?

Is het verschil tussen een burn-out en een mogelijk beginnende dementie klein? Is daar dan iets aan te doen om dit enigszins uit te stellen?

Antwoord van de expert (2)

Er zijn klachten, zoals vergeetachtigheid en insufficiëntie van denken en handelen, die bij beide ziektebeelden voorkomen. De oorzaak van een burn-out en dementie zijn echter wel volledig verschillend. Ik raad daarom aan om een lichamelijk onderzoek te laten doen om de factoren goed in kaart te kunnen brengen.

Dea Boom, psychologe
Dea Boom Psycholoog Psychologenpraktijk Boom

Geheugen- en concentratieproblemen vanuit een burn-out of startende dementie kunnen erg op elkaar lijken. Het is wel belangrijk om met je huisarts te bekijken wat het is, want het vraagt soms wel andere manieren om het aan te pakken. Lezen, (denk)spelletjes, creativiteit, sociale afspraken en bewegen kunnen allemaal helpen je brein actief te houden. Zoek vooral wat bij je past en hoe je het in het leven kunt inpassen. 

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.