Burn-out

Hoe kan ik mijn zoon met zijn burn-out helpen?

Mijn zoon van 24 jaar heeft een burn-out. Hij is naar de dokter geweest en die zegt dat hij een burn-out heeft. Hij is hoogbegaafd en geadopteerd. Nu zit hij thuis. Hij slaapt overdag en gaat 's nachts zitten gamen. Wat kan ik doen?

Man (24) baarle-nassau

Antwoord van de expert (1)

Het is slim om zo snel mogelijk weer naar dagstructuur te gaan en in kleine stappen te gaan bewegen. Dus, overdag wakker (een dutje tussendoor mag) en 's nachts in bed. Zo krijg je ritme en structuur terug. Daarnaast goede voeding en beweging door te wandelen en fietsen. Vooral niet te hoge inspanning en langzaam opbouwen.

Ook kan het goed zijn om je via de huisarts te laten verwijzen naar een coach/psycholoog die je zoon kan helpen/begeleiden om uit zijn burn-out te komen. Nu is hij 24 en moet hij dat zelf aangeven bij de huisarts. Je kunt hem hoogstens stimuleren en motiveren. Er is heel veel geschreven over burn-outs, dus wat inlezen in tips kan nuttig zijn. Bijvoorbeeld het boekje 'eerste hulp bij stress en overspanning', dit is een boekje met simpele praktische tips die je met je zoon kunt doen.

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.