Angst

Wat moet ik doen bij een angstaanval van een ander?

Ik ben op zoek naar informatie over angststoornissen. Mijn vriendin (17 jaar) heeft een angststoornis en ik weet amper wat ik moet doen als ze in zo'n bui is. Ik heb al internet geraadpleegd en dingen opgezocht. Maar vind enkel maar de uitleg hierover. Niet hoe ik hier het best op reageer. Hopelijk spoedig antwoord met goeie informatie.

Man (18) Gullegem

Antwoord van de expert (2)

Je vriendin kan zelf het beste aangeven wat ze nodig heeft op zo'n moment. Wil ze juist aandacht van je en heeft ze je nodig om haar af te leiden, haar vast te houden, even met haar te rationaliseren van haar denken, haar te helpen haar ademhaling en/ of ontspanning bijvoorbeeld door samen ademhaling, ontspanning of mindfulness oefening te doen. Haar even rust te geven in massage of iets dergelijks.

Bespreek dus met haar de verschillende opties van wat je zou kunnen doen en laat haar kiezen. Sommige mensen in paniek willen even in zichzelf mogen keren en dan kun je haar helpen door er wel te zijn en niets te verwachten. Wat voor jou belangrijk is, is om te kijken in de opties die je hebt wat ook bij jou past. Je kunt het (helaas) niet overnemen of dragen. Je kunt wel steunen en samen zoeken wat voor haar werkt.

Bijvoorbeeld een verhaal vertellen wat haar afleidt en dus niet te veel aandacht aan de angst besteden. Of haar bijvoorbeeld vertrouwen geven dat het zo weer over gaat en dat je blijft. Hoe meer je doet vanuit wat bij je past en wat aansluit, hoe meer steun en begrip je vriendin zal ervaren. Als ze bijvoorbeeld begeleiding van een psycholoog krijgt, vraag of je een keer mee mag zodat jij ook tips kunt krijgen in wat voor je vriendin het beste werkt. Haar daar naar toe brengen en ophalen kan bijvoorbeeld ook helpen. Of mee zoeken naar een juiste psycholoog. Kortom op allerlei fronten is van alles te bedenken. Succes!

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Dat is inderdaad heel moeilijk, hopelijk lukt het jullie om er samen over te praten. Daarbij mag je ook best aangeven dat het voor jou ook soms lastig is. Heeft zij al therapie hiervoor? Het gebeurt ook vaak dat de partner dan een keer mee mag, juist omdat het heel belangrijk is om haar goed te steunen en voor jou zelf ook.

Inge Versteeg, psychotherapeut
Inge Versteeg Psychotherapeut Psychologiepraktijk Inge Versteeg

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.