ADHD

Wat is de juiste aanpak voor onze zoon met ADHD?

Onze zoon van 11 heeft ADHD en is daarnaast bovenmatig intelligent (daarmee groot gevoel van hoe iets hoort/moet zijn volgens hem). Hij gebruikt Concerta en dit werkt erg goed. Deze is 's avonds uitgewerkt en het is dan moeilijker om tot hem door te dringen. Wanneer je zegt dat hij stil moet zijn omdat we bijvoorbeeld ergens naar willen luisteren (er wordt dan niet gezegd waarom hij stil moet zijn), doet hij dat niet meteen. Bij hem werkt het regelmatig beter wanneer je uitleg geeft waarom je iets wil voordat hij het doet. Soms komt het ook voor dat je iets driemaal vragen. Hij zit dan midden in waar zijn hoofd op dat moment zit zogezegd. Mijn man en ik hebben hier een verschillende mening over de aanpak. We vinden uiteraard beiden dat onze zoon moet luisteren, zonder medicijnen vereist hij echter naar de mening van één van ons een andere aanpak. Boos worden heeft dan geen zin, al kun je het gedrag niet goedkeuren. Wat zou hier de juiste aanpak zijn?

Vrouw (44) Almere

Antwoord van de expert (1)

Belangrijk is een juiste balans te vinden tussen persoonlijke stijl en duidelijk gedrag naar je kind. Daarin heb je beiden een andere aanvliegroute naar hetzelfde doel: je bereikt je zoon en hij luistert en kun je de ander daarin laten zijn. Als je doel verschillend is kan dat voor je zoon verwarrend werken, zeker als zijn medicijnen zijn uitgewerkt is dat extra lastig te begrijpen in alle drukte die toch al in zijn hoofd zit. Ook kun je samen met je partner een of enkele sessies plannen bij een kindercoach en dat die samen met jullie kijkt wat het beste bij jullie kind aansluit. Dan voorkom je ook dat je in strijd met elkaar beland wie de beste methode heeft. Succes!

Ellen Huijsmans, psychologe
Ellen Huijsmans Psycholoog InMotie Psychologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.