Proctologie

Vraag stellen aan een proctoloog?

Wil je een vraag stellen aan een proctoloog? Of wil je eerder gestelde vragen aan de proctoloog lezen? Dat kan in de solvo vraagbaak!

Wat is proctologie?

Proctologen houden zich bezig met lichamelijke problemen rondom het anale gebied. Een huisarts verwijst je door naar een proctoloog. Tijdens een eerste bezoek voert de proctoloog vaak anaal onderzoek uit met behulp van een proctoscoop (kijkapparaat) en legt vervolgens een behandelplan voor. Een proctoloog helpt mensen met de volgende veelvoorkomende klachten: aambeien, anuskloven, huidflappen of zwellingen. Aambeien zijn gezwollen en uitgezakte zwellichaampjes in de endeldarm vlak boven de anus. Kloven, ook wel fissuren genoemd, zijn scheurtjes in de huid rond de anus als gevolg van bijvoorbeeld harde ontlasting. Bij huidflappen bevinden zich huidplooien rond de anus. Deze huidflappen zijn meestal onschuldig maar je kunt er wel last van hebben. De klachten kunnen worden bijvoorbeeld verholpen met crèmes of botox-injecties. Deze middelen verslappen verkrampte spieren en verbeteren de doorbloeding. Als deze middelen de klachten niet wegnemen, kunnen huidflappen of andere zwellingen worden verwijderd met een elektrische lus. Een enkele keer is een chirurgische ingreep de uitkomst.

Welke vragen stel je aan een proctoloog?

Heb je jeuk aan of bij je anus? Voel je al een tijd een scheurtje dat niet dichtgaat? Ervaar je pijn of een branderig gevoel? Je vindt het misschien lastig deze of andere klachten te bespreken met de huisarts. In de vraagbaak zoek je het antwoord op jouw vraag en kun je met jouw vraag terecht bij een solvo expert.