Benauwdheid

Wanneer is een saturatiewaarde goed en wanneer niet?

Wanneer is een saturatiewaarde goed en wanneer niet? Wanneer is je zuurstofsaturatie te laag en wat moet je doen als het te laag is op het moment dat ze je saturatie meten? En wanneer is je saturatie te hoog en wat moet je dan doen?

Antwoord van de expert (1)

De saturatiewaarde geeft de mate van verzadiging van de rode bloedcellen met zuurstof weer. Te meten o.a. door een zogenaamde “zuurstofprik”. Daarbij wordt bloed uit de polsslagader gehaald. Een veel minder belastende manier is het met doorvallend licht meten door het nagelbed van een vinger heen. Dit geeft voldoende betrouwbaar het zuurstofgehalte weer. Het heeft zelfs weinig last van nagellak. Een zuurstofgehalte tussen de 98 en 100% is normaal. Te hoge waardes komen dus niet voor (meer dan 100% is niet mogelijk), te lage waardes komen voor bij diverse hart- en vooral longziektes zoals COPD en astma.

Kees Vos
Kees Vos Huisarts

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.