Stemproblemen

Zijn er oefeningen om het stemgeluid te veranderen of verbeteren?

Zelf ben ik altijd al ontevreden geweest over mijn stemgeluid. Ik vind het te hoog, gedrongen en kinderlijk klinken. Dit beïnvloedt mij psychisch, omdat ik me erg schaam en weinig zelfvertrouwn heb om te spreken. Zijn er oefeningen die ik kan doen om dit te verbeteren?

Man

Antwoord van de expert (1)

In het boek "Je stem als krachtbron" staan heel veel oefeningen hiervoor. Ook bestaat er een online stemtraining die dit kan verhelpen. Het kan ook verstandig zijn een consult bij een logopedist aan te vragen. Soms kan massage van de spieren rond om het strottenhoofd veel goed doen en er zijn oefeningen genoeg te bedenken die invloed hebben op het stemgeluid. Kortom: er is veel aan te doen. Aarzel niet om contact op te nemen met een expert! Dit komt veel voor. Succes gewenst!

Debby Mureau, stemcoach
Debby Mureau Logopedist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.