Stemproblemen

Mijn stem wordt steeds lager. Hoe kan dit?

Ik ben een vrouw van 59 en mijn stem wordt steeds lager. Ik zong als sopraan met gemak de hoge a. Tien jaar geleden kreeg ik daar moeite mee, nu heb ik al moeite met een e. Ik zing nu alt, dat gaat gelukkig nog wel goed. Ik heb al twintig jaar klassiek zangles, aan mijn techniek ligt het niet en mijn zangleraar weet ook geen oplossing. Ik heb al van alles geprobeerd, bijvoorbeeld mijn stembanden vochtig houden en veel oefenen. Met spreken heb ik vaak last van stembreuk en soms lijkt het of er twee tonen tegelijk klinken. Wat kan dit zijn?

Vrouw (59) Overberg

Antwoord van de expert (1)

Hier lijkt sprake van virilisatie van de stem, mogelijk als gevolg van verandering in structuur van de stembanden (bijvoorbeeld oedeem). Soms komt dit door leeftijd, soms door een (stille) reflux. Dit is iets dat alleen de KNO-arts bij onderzoek kan uitsluiten.

Het enige juiste advies is: bezoek een stemgespecialiseerd KNO-arts die tijdens fonatie met behulp van stroboscopy kan onderzoeken. Vraag daarnaar bij uw huisarts of anders bij een afdeling logopedie van het ziekenhuis in uw woonomgeving. Zij weten precies welke arts dit het beste doet.

Debby Mureau, stemcoach
Debby Mureau Logopedist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.