Stemproblemen

Kan ik de groei van een papilloom vertragen?

Ik heb mogelijk een papilloom, de diagnose wordt aanstaande donderdag gesteld. Helpt het wanneer ik minder praat dat het minder snel groeit? En kan ik pijn hebben aan de stembanden bij deze aandoening?

Man (60) arnhem

Antwoord van de expert (1)

Helaas, papilloma op de stembanden zijn middels therapie nauwelijks te beïnvloeden. Daar is beslist een KNO behandeling voor nodig. Nu is elke situatie in deze verschillend, maar een feit is dat het klachten en heesheid geeft. Overleg de behandeling met uw arts. Pijn kunt u zeker wel ervaren wanneer u teveel belast. Dus stemrust is wel aan te bevelen om de klachten te verminderen. De papilloma zal daardoor niet zomaar verminderen. Zorg in ieder geval zo optimaal mogelijk voor rust en laat uw logopedist uw situatie zo helder mogelijk in kaart brengen aan de hand van het KNO advies. Kies bij voorkeur een stemgespecialiseerd logopedist.

Debby Mureau, stemcoach
Debby Mureau Logopedist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.