Stemproblemen

Ik kan soms niet hard zingen. Hoe kan dit?

Ik volg een opleiding klassieke zang en heb soms (meestal tijdens drukke periodes) last van mijn stem. Het voelt alsof ik niet te luid mag zingen, anders is de klank plots weg en komt er enkel een hees geluid uit. Dit heb ik vooral bij lagere noten en als ik veel tekst heb (veel medeklinkers).

Vrouw (26)

Antwoord van de expert (1)

Dit heeft alles te maken met techniek: teveel ademdruk en adductie van de stembanden/plooien en te weinig resonantie kunnen leiden tot overbelasting. Wanneer het strottenhoofd zich bij lagere tonen omlaag beweegt veranderen alle ruimtes en verhoudingen. Dit is iets dat heel goed samen met de zangpedagoog kan worden aangepakt.

In hoofdstuk 4 van ‘je stem als krachtbron, beïnvloeden en overtuigen met je stem’ staan veel mogelijke oorzaken die de stem organisch gezien kunnen beïnvloeden. Probeer daar in ieder geval eens naar te kijken zodat de voorwaarden voor een goede stemconditie kloppen. Mocht je teveel problemen ervaren dan kan het zijn dat het slijmvlies rondom je stembanden al enigszins uit balans is. Vraag in dat geval aan je huisarts of de KNO-arts even een kijkje mag nemen. Succes gewenst.

Debby Mureau, stemcoach
Debby Mureau Logopedist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.