Stemproblemen

Ik ben mijn stem kwijt. Wat kan ik doen?

Sinds 13 januari 2018 heb ik de griep. Deze is gelukkig bijna weg. Tijdens de ziekteperiode ben ik een keer mijn stem kwijt geraakt. De stem is wel weer teruggekomen. Maar sinds afgelopen dinsdag of woensdag is mijn stem weer weg. Ik hoest nu nog maar weinig, maar toch is m'n stem nog niet terug. Ik kan alleen maar fluisterend praten, harder kan ik niet. Dat is erg vervelend, want ik ben zangeres en ik geef pianolessen. Mijn stem heb ik dus wel nodig. Heeft u misschien tips hoe ik mijn spreekstem en zangstem terug kan krijgen?

Vrouw (21) BILTHOVEN

Antwoord van de expert (1)

Stembandoedeem als gevolg van hoesten is vaak de oorzaak van het wegvallen van de stem. Belangrijk is het bevorderen van de stembanden zelf, door het inademen van warme stoom door de mond. Verder is de stem rust geboden, om te voorkomen dat compensatie van sluiting ergere problemen veroorzaakt. Ik adviseer u dus dringend om nog even te wachten met het geven van lessen.  Succes gewenst.

Debby Mureau, stemcoach
Debby Mureau Logopedist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.