Slikproblemen

Ik heb slikproblemen en krijg geen lucht, hoe komt dat?

Een paar weken geleden had ik zoveel moeite met slikken. Als ik eet en het probeer door te slikken dan gaat het niet naar beneden en dan krijg ik bijna geen adem, ik kan geen lucht binnen krijgen. Ik heb zelfs moeite om mijn speeksel te slikken. Ik heb soms het gevoel alsof ik niet meer weet hoe ik moet slikken.

Vrouw (16)

Antwoord van de expert (1)

Dat is inderdaad een akelig gevoel! Blijf hier niet mee rondlopen, maar bezoek de arts. Er kan iets met de keelamandelen zijn, of een terugvloed van maagzuur of andere oorzaken die even nagekeken moeten worden. Er is een oefening die wat ontspanning kan geven: 20 keer per dag gapen! Bij slikproblemen is vaak de spanning hoog in de keel. Door te gapen maak je een tegengestelde, verruimende beweging met je keelspieren.

Debby Mureau, stemcoach
Debby Mureau Logopedist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.