Acne

Mijn huid is verkleurd na een pukkel. Is dit hyperpigmentatie? En hoe kan ik dat behandelen?

Nadat ik een pukkel heb gehad, blijft mijn huid heel lang met een verkleuring achter. Vaak is dit een donkere vlek. Het lijkt op hyperpigmentatie. Wat kan ik hiertegen doen?

Vrouw (50) Utrecht

Antwoord van de expert (1)

Dank voor je vraag! Het klopt inderdaad dat je na een ontsteking een rood/bruin vlekje overhoudt. Wanneer de ontsteking diep in de huid zit kan je zo een vlekje niet altijd voorkomen. Wat kan je er zelf in ieder geval aan doen?

  • Probeer de puist te voorkomen door het gebruik van de juiste producten. Eventueel een exfoliant op basis van salicylzuur als je veel ontstekingen hebt.
  • Niet krabben/pulken of uitknijpen van de ontsteking Wanneer de post inflammatoire hyperpigmentatie lang zichtbaar is (+4/6 maanden) kan je het genezingsproces versnellen door dit te behandelen met peelingen. 
Nathalie Dorlas, huidtherapeut
Nathalie Dorlas Huidtherapeut Huidkliniek Dorlas

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.