Zwangerschapsklachten

Ik testte positief voor antistoffen van chlamydia. Wat kan dit betekenen?

Uit onderzoek is gebleken dat ik antistoffen heb voor chlamydia. Daar is verder niks meer mee gedaan en ook is mijn zwangerschap goed verlopen. Echter, nu knaagt het aan mij omdat ik naar mijn weten nooit een soa heb gehad en in feite zou dit kunnen betekenen dat mijn partner met wie ik 20 jaar een relatie had is vreemdgegaan. Op internet heb ik gelezen dat deze uitslag ook met longontstekingen te maken kan hebben. Ik heb vroeger wel een keer een longontsteking gehad.

Kunt u voor mij enige duidelijkheid verschaffen? En is het raadzaam om te kijken of deze besmetting actief is of had de arts dit dan kunnen zien? Is er nog steeds gevaar voor mijn eierstokken? 

Vrouw

Antwoord van de expert (1)

Antistof-testen voor chlamydia zijn erg onbetrouwbaar en geven inderdaad geen betrouwbare uitslag over een actieve infectie. Inderdaad kunnen deze testen ook na besmetting met de bacteriën C. psittaci of C. pneumoniae positief zijn, bijvoorbeeld bij een longontsteking. Ook kan het betekenen dat u de chlamydia infectie al meer dan 20 jaar geleden hebt doorgemaakt.

Over het algemeen wordt antilichaam-onderzoek naar chlamydia alleen gedaan op een fertiliteitspoli waar men wil onderzoeken of de patiënt in aanraking is geweest met chlamydia, wat verminderde fertiliteit zou kunnen verklaren. Wij raden dan ook aan om geen chlamydia antilichamen te bepalen maar om een vaginaal uitstrijkje te nemen en te testen op chlamydia.

Roosevelt Kliniek, voor o.a. Gynaecologie en Dermatologie
Roosevelt Kliniek Expert in o.a. Gynaecologie en Dermatologie

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.