Sportblessure

Waar komt het rare gevoel in mijn knieprotheses vandaan?

Ik heb in 2013 twee knieprotheses gekregen. Het resultaat is prima, de pijn is 80% beter. Nu heb ik het volgende verschijnsel: bij beelden van bijvoorbeeld een valpartij treedt een weeïge sensatie op rond de beide protheses.

Man (66) Wassenaar

Antwoord van de expert (1)

Ik neem hier aan dat je met 'beelden' bedoelt dat je visueel een valpartij ziet. Hoewel dit vreemd lijkt, is het ergens eerder logisch dan vreemd. De weeïge sensatie komt voort uit het neuro-immunologische pijnsysteem. Het pijnsysteem heeft ten doel om te alarmeren bij gevaar. Pijn, in brede zin, is dus een alarm voor gevaar. Vele mensen kennen pijn als er sprake is van schade. Daarom verbinden wij al snel pijn en schade aan elkaar, alsof het hetzelfde is. Er moet dus iets 'kapot' zijn om pijn te krijgen.

Dit is incorrect. Bij schade is er zeer vaak sprake van gevaar en zodoende van pijn. Indien er geen (direct) gevaar is (bijvoorbeeld wanneer je op een punaise zou stappen terwijl er een overvaller achter je aan rent) zal je ook geen pijn voelen. Het brein besluit op basis van diverse 'input' (waaronder schadesensoren, maar ook wat je ziet, wat je herinnert, wat vrienden/familie je vertellen, wat professionals je vertellen) of er in een situatie mogelijk sprake is van gevaar. Indien er besloten wordt dat er (potentieel) gevaar is, gaat het alarm - pijn in brede zin.

Het zien van beelden van een valpartij is in dit geval input. Er is een grote kans dat je, en niet zonder reden, vallen als serieus gevaar kent. Indien je dan beelden hiervan ziet, beseffen je brein en lichaam dat je in potentieel gevaar bent. In combinatie met de kennis van je knieën, die je waarschijnlijk (zij het onbewust) als zwakke plek ziet gezien daar toch aan 'gesleuteld' is, projecteert dit gevoel zich in die regio (kijk maar eens of je de 'randen' van het gevoel kan bespeuren...zeer waarschijnlijk niet).

Wat je voelt is dus echt, een output van het pijnsysteem op basis van input die bestempeld wordt door je brein, onbewust, als (potentieel) gevaar. Hoewel we dit weten, kun je dit niet even uitzetten. Indien het zeer vervelend is, kun je er wel aan werken samen met een psychosomatisch fysiotherapeut (deze weten namelijk vaak veel over pijn) of met een fysiotherapeut uit een pijnnetwerk. Je verbeeldt je dus niets en het is verklaarbaar. Het is geen schade en het geeft geen schade. Het is (potentieel) gevaar, waardoor het alarm gaat.

Roland Reezigt, fysiotherapeut
Roland Reezigt Fysiotherapeut Expertise Centrum Eerstelijns Zorg

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.