Sportblessure

Kunt u mij meer vertellen over een pijnlijke ontstoken borstspier?

Kunt u mij mee vertellen over een pijnlijke ontstoken borstspier? Ik ben vandaag naar de huisarts geweest en voor de zoveelste keer heb ik een ontstoken borstspier. Het doet vreselijk veel pijn. Vooral later op de dag is de pijn bijna niet uit te houden. Mijn vraag is nu of u me hier meer over kunt vertellen? Ik heb er namelijk nooit van gehoord en kan er ook niets over vinden op internet. De huisarts kan niet zeggen waar het van komt en waarom ik dat regelmatig terugkrijg. Het enige dat ik kan doen is pijnstillers slikken, maar daar ben ik ook niet zo gek op, ik slik al verschillende medicijnen namelijk. Het lijkt veel op de pijn van een hartinfarct, steken en door de pijn moeilijk ademhalen.

Antwoord van de expert (1)

Beste Vragensteller, Dit is inderdaad een lastig probleem. Vanuit fysiotherapeutisch perspectief komt dit inderdaad weinig voor. Een spontane ontsteking van een spier is zeldzaam en zeker als het vaker voorkomt.

Omdat ik de exacte plek van de pijn niet ken is het lastig te zeggen om welke spier het gaat. Als we praten over de borstspier hebben we het meestal over de grote borstspier ofwel de m. Pectoralis Major. Dit is een sterke spier (bij bodybuilders duidelijk te zien) en ontsteekt zelden, maar kan wel overbelast raken. Bij normaal gebruik is dit echter ook onwaarschijnlijk.

Een mogelijke andere oorzaak voor pijn op de borst is het "Tietze syndroom". Hierbij ontstaat er pijn op de plaats waar de ribben aan het borstbeen vast zitten en komt doordat deze ribben een bewegingsbeperking hebben in de gewrichten waarmee ze verbonden zijn aan de wervelkolom. Dit gaat vaak gepaard met pijn bij diep in en uit ademen.

Het lijkt verstandig een consult aan te vragen bij een Sportfysiotherapeut of bij een Manueel Therapeut. Deze specialisten kunnen voor u vaststellen in welke structuur het probleem zit. De Sportfysiotherapeut kan het eventueel bestaande spierprobleem behandelen. De manueel Therapeut is de aangewezen persoon om een bewegingsbeperking van de ribben te behandelen. Veel succes. 

Frits Voorneveld, fysiotherapeut
Frits Voorneveld Fysiotherapeut Fysiotherapeutisch Instituut Voorneveld

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.