Rugklachten

Waarom kraakt mijn onderrug na een spondylodese operatie?

Op 1 mei dit jaar ben ik een spondylodese operatie ondergaan nadat ik voor de derde keer een hernia had. Een week na de operatie begon mijn onderrug met een duidelijke voel- en hoorbare knak. Dit is er altijd: met lopen, zitten, staan en bukken. Blijkbaar is er niemand meer die mij kan helpen aangezien de fysiotherapeut geen ervaring heeft met mensen in mijn situatie.

Vrouw (31) Brunssum

Antwoord van de expert (1)

Het "knak" fenomeen is op zichzelf geen schadelijk probleem. Het knakken wordt veroorzaakt door een gasbelletje in het gewricht dat als het ware knapt. Vergelijkbaar met het knakken van de vingers (vroeger werd dit onterecht gekoppeld aan het ontstaan van reumatische klachten).

Bij uw spondylodese is een segment aan wervels vastgezet. Deze verliezen hun mobiliteit hierdoor. Echter de aangrenzende wervels die net boven/onder het vastgezette segment liggen krijgen nu meer te verduren en er ontstaat een soort hypermobiliteit. Het knakken wordt hierdoor veroorzaakt.

Het Ehlers Danlos Syndroom is hoogstwaarschijnlijk de veroorzaker van al uw eerdere klachten. Het syndroom is een systemische aandoening waarvoor op dit moment geen remedie is. Wat wel belangrijk is, is om te zorgen dat uw spierkracht optimaal blijft zodat uw actief meer stabiliteit creëert in uw gewrichten. Dit zou middels hydrotherapie (training in het water) naar mijn idee goed functioneren.

FysioHolland
FysioHolland Fysiotherapiepraktijk

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.