Rugklachten

Wat kan ik doen aan een hernia behalve laten opereren?

Ik heb op drie plaatsen een hernia in mijn rug. Ik heb last van uitstraling naar mijn rechterbeen en heb er al van alles aan gedaan, maar niks heeft geholpen. Pas weer een MRI-scan gemaakt. Hierop waren drie hernia te zien en er is nog meer aan de hand: ik heb een slijtage, artrose en nog meer. Ik loop hier al zeven tot acht jaar mee. Mijn huisarts gaf mij als advies om het te laten opereren, maar wat kan ik er nog meer aan laten doen?

Vrouw (54) Rotterdam

Antwoord van de expert (1)

Een hernia is een vervelend en vaak pijnlijk probleem. Gelukkig gaan bijna alle hernia's (95%) na ongeveer zes weken weer over. Dat is hier helaas niet gebeurd. Fysiotherapie kan aan de hernia zelf weinig doen. Als een hernia niet over gaat is opereren eigenlijk de enige optie. Echter chirurgen staan niet te trappelen om een hernia, die al lang bestaat te opereren, omdat het wel eens voorkomt dat de pijn uiteindelijk niet over gaat. Daarom wordt er over het algemeen alleen geopereerd als het niet anders kan: bijvoorbeeld als er krachtverlies is of zelfs uitval van spieren, als iemand de plas niet meer kan ophouden en als er ondraaglijke pijn is. De beslissing of er geopereerd wordt ligt altijd bij de chirurg en de patiënt. Als opereren niet verstandig is, kan fysiotherapie of oefentherapie wel helpen de gevolgen van de hernia zo draaglijk mogelijk te maken. Ik hoop dat u iets aan dit antwoord heeft.

Frits Voorneveld, fysiotherapeut
Frits Voorneveld Fysiotherapeut Fysiotherapeutisch Instituut Voorneveld

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.