Knieklachten

Ik kan mijn been niet meer strekken na een gescheurde knieband. Hoe kan dit?

Ik heb twee maanden geleden een nare val tijdens het skiën gehad. Toen ik terug in Nederland kwam, ging ik direct naar de huisarts. Van haar had ik het advies gekregen om twee weken op krukken te lopen en rust te houden. Zo gezegd zo gedaan, maar er was geen verbetering. Hierna heb ik een röntgenfoto laten maken en later een MRI. Hieruit bleek dat ik een scheurtje had in mijn mediale knieband. Ik heb afgelopen week een afspraak met de orthopeed gehad en we keken naar de foto. Daar was inderdaad een klein scheurtje te zien in die knieband. Hij zei dat het goed kon dat ik het ook gekneusd had.

Nu is dus het probleem dat ik zo lang heb moeten wachten op de röntgen/MRI en uitslag dat ik ondertussen niet durfde om mijn been te strekken (en dat vaak ook niet kon). Nu is dus na twee maanden mijn been zo 'blijven' staan en kan ik hem nu dus niet meer strekken. Volgens de orthopeed is het verstandig om naar de fysio te gaan en zo te werken aan het weer kunnen strekken van mijn been. Maar als ik mijn been probeer te strekken (wat overigens alleen een beetje kan als ik lig) doet dat pijn als ik doorzet. Hoe kan het dat het nog pijn doet? Het spiertje zou nu al wel genezen moeten zijn. En kan ik dan ooit wel weer mijn been strekken?

Vrouw

Antwoord van de expert (1)

Je stelt twee goede vragen, daarbij heb je zelf ook al belangrijk antwoord gegeven. Een spier is inderdaad alweer hersteld. Pijn is echter een beschermingsmechanisme, het is een alarm om je te beschermen. Deze bescherming is niet alleen gebaseerd op sensoren in spieren, banden en dergelijke, maar ook op allerlei andere informatie die inzicht geeft over mogelijk gevaar. De strekbeweging wordt nu gezien als gevaarlijk, omdat je het een tijd niet hebt gedaan. Je bent er bang voor en je brengt wat weefsel op lichte spanning. Dit samen zorgt voor alarm in de vorm van pijn. Je komt hier vanaf door juist weer te wennen aan de beweging, waardoor je het weer durft, het geen gevaarlijke beweging meer is en het pijnvrij wordt. Dit doe je door het in een veilige situatie te trainen. Fysiotherapeuten zijn erg goed in de begeleiding hierin. Pijn is niet gelijk aan schade. Je zal je knie weer strekken, maar het is wel goed om hier hulp bij te zoeken. Kijk ook eens op retrainpain.org, hier lees je er ook meer over hoe het beschermingssysteem werkt. Succes en beterschap!

Roland Reezigt, fysiotherapeut
Roland Reezigt Fysiotherapeut Expertise Centrum Eerstelijns Zorg

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.