Kaakproblemen

Wat kan ik doen tegen een vastzittende kaak?

Ik heb sinds een tijd last van een vastzittende kaak. Als mijn mond dicht zit, of een beetje open staat en ik moet gapen of iets dergelijks, krijg ik mijn mond niet ver open. Ik moet dan eerst met mijn vinger op een plekje vlak bij mijn oor drukken, hoor dan een knak en ik kan hem weer normaal open doen. Heb vaak last van oorpijn aan die kant, hoor mijn kaak schuren en kraken bij bewegingen en het doet pijn als ik hem open doe en hij wil niet verder. Hoe kan dit opgelost worden?

Vrouw (17)

Antwoord van de expert (2)

Dit klinkt als CMD, oftewel CranioMandibulaire Dysfunctie. In je kaakgewricht zit een soort van meniscus die meebeweegt. Soms beweegt deze niet mee en kan het zijn dat je de kaak niet goed kan openen of sluiten. Je kan voor dit probleem naar een manueeltherapeut gaan die ervaring heeft met kaken of een craniofasciale therapeut. Zij zullen samen met jou dit probleem aanpakken.

Robbin Pieterse, fysiotherapeut
Robbin Pieterse Fysiotherapeut Profess Fysio

Hoewel kaakklachten niet erg bekend zijn, komen ze toch regelmatig voor. De klachten oplossen is echter niet zo eenvoudig. Het knappen van de kaak komt doordat er een kraakbeen flapje (discus) in het gewricht zit, dat niet meer op zijn plek ligt en daardoor kan de kaak niet meer goed open of dicht. Blijkbaar kan je de discus zelf op zijn plaats duwen, waardoor de kaak wel weer open kan. Helaas is het zo dat de discus vervormt als hij langer dan een paar weken niet meer op zijn plaats ligt. hij veranderd van een soort flapje in een bolletje. De kans dat hij blijvend weer op zijn plaats komt, wordt steeds kleiner. Gelukkig rekken de bandjes, die de discus op zijn plaats moeten houden heel langzaam op, waardoor het knappen minder heftig wordt en steeds makkelijker gaat. De kans is groot dat het nooit helemaal over gaat, maar meestal kan je op den duur er prima mee eten en bewegen zonder al te veel problemen. Als de mond, ondanks duwen of andere trucjes, niet goed open kan, of als er sprake is van pijn is het verstandig een orofaciaal fysiotherapeut te raadplegen. Dit is een fysiotherapeut gespecialiseerd in kaakklachten. Er zijn niet erg veel van deze gespecialiseerde fysiotherapeuten, maar je kan ze vinden op solvo. Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt. 

Frits Voorneveld, fysiotherapeut
Frits Voorneveld Fysiotherapeut Fysiotherapeutisch Instituut Voorneveld

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.