Heupklachten

Hoe kom ik af van bursitis?

Ik heb bursitis aan beide heupen. Ongeveer zes weken geleden heb ik een corticosteroïde-injectie gehad in de linkerheup die de eerste dagen erna gillende pijn heeft veroorzaakt, zodat ik wanhopig werd. De pijn is inmiddels enigszins gezakt, maar is niet verdwenen. Bovendien heb ik bij het zitten veel pijn in mijn bil. Hoe kom ik van die bursitis af? Ik neem al veel rust, ik ga regelmatig liggen op een bed dat in de kamer is geplaatst, maar ik ervaar nog weinig echte verbetering. ‘s Nachts lig ik steeds op mijn rug, omdat ik niet op mijn zij kan liggen van de pijn en omdat ik mijn heupen wil ontzien.

Vrouw (62) Zuidlaren

Antwoord van de expert (1)

U heeft een lastig probleem. Met de injectie lijkt iets te zijn misgegaan. Normaliter zou een dergelijke injectie niet zoveel pijn moeten geven. Daarnaast komen er een aantal vragen op: op welke wijze is het bestaan van de bursitiden vastgesteld? Is hiervoor bijvoorbeeld een echo gebruikt? Een echo kan ook helpen de exacte plaats van de bursitis vast te stellen. Dit laatste kan weer helpen bij het plaatsen van een eventuele injectie. Verder is het belangrijk de mogelijke oorzaak van het onstaan van de bursitiden te achterhalen. Belangrijk is het om te weten wat uw dagelijkse belasting is en hoe u met deze belasting omgaat in de zin van houding en beweging. Wellicht kunt u: 1. een arts zoeken, die injecties kan geven onder echobegeleiding 2. Een therapeut zoeken (fysio of oefentherapeut) die u kan helpen de risico's te achterhalen, die u loopt in het dagelijks leven, die er toe hebben geleid dat de busitiden zijn ontstaan. Ik denk hierbij vooral aan een sportfysiotherapeut of een arbeidsfysiotherapeut, afhankelijk wat voor u het meest van toepassing is.

Frits Voorneveld, fysiotherapeut
Frits Voorneveld Fysiotherapeut Fysiotherapeutisch Instituut Voorneveld

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.