COPD

Kan longemfyseem nog verergeren na stoppen met roken?

Eigenlijk ging ik voor een scan van mijn longen i.v.m. rug en schouderpijn. Ik kreeg een CT scan waaruit bleek dat er 2 zwarte vlekjes te zien waren op de scan. Ze waren nog wel klein. De mevrouw zei dat het beginnend longemfyseem was of kon zijn. Maar verder niet het advies om naar de huisarts te gaan of iets dergelijks.

Ik heb vroeger gerookt maar ben gestopt sinds een aantal maanden. Kan het longemfyseem toch doorgaan nadat je gestopt bent met roken en blijft dit in werking in je lichaam voor altijd? Of is het zo dat wat beschadigd is onherstelbaar beschadigd is maar wat nog in tact is niet verder wordt aangetast? Dat het dus niet meer verergert met de jaren na het stoppen. Ik krijg de indruk dat bij chronische ziekte hier bedoeld wordt wat kapot is, is kapot maar wat nog in tact is niet verder kapot gaat. Dus de beschadigde blaasje tasten de rest niet meer aan als een soort van infectie.

Ik heb nu ook nog totaal geen klachten zoals hoesten, wel 's morgens klein beetje groen slijm maar dat is snel weer weg. En over kortademigheid: ik kan een half uur sporten op hometrainer zonder al te veel problemen, behalve dat ik wel moe word en hijg, maar geen ademnood heb of buiten adem ben.

Ik ben naar Duitsland geweest en de uitleg was daarom in het Duits. Ook drong het niet zo tot me door. Ik heb een cd meegekregen waarop de scan staat gefilmd en ga op zoek naar iemand die dit voor mij eens wil bekijken, eventueel tegen betaling, maar ik wil weten hoe en wat. Ik heb 25 jaar gerookt, vanaf mijn 22ste tot vorig jaar september.

Man (48) Bladel

Antwoord van de expert (1)

Goed dat je contact met ons opneemt. Zover ik je begrijp wil jij weten of je longemfyseem hebt of niet. Ik kan je vraag helaas niet beantwoorden. Deze valt buiten mijn expertise.

Ik raad je aan deze vraag aan je huisarts te stellen. Deze kan met jou een longfunctietest doen of je eventueel doorsturen naar een longarts voor verder onderzoek. Ik raad je aan zeker contact op te nemen met je huisarts vanwege de twee zwarte vlekjes. Het lijkt mij verstandig dat hier verder onderzoek naar gedaan wordt.

FysioHolland
FysioHolland Fysiotherapiepraktijk

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.