Chronische pijn

Kan tinteling en doof gevoel in mijn bovenbeen komen door beknelde zenuw?

Ik ben vandaag bij de huisarts geweest, omdat ik al geruime tijd en regelmatig een tinteling in mijn bovenbeen heb met een doof gevoel aan de buitenzijde van mijn bovenbeen. Volgens de huisarts is dit een geïrriteerde huidzenuw en moet het vanzelf overgaan. Ik lees echter overal dat dit met name na een operatie optreed waarbij de zenuw geraakt kan zijn. Ik ben echter niet geopereerd. Ik vraag mij af of dit niet veroorzaakt kan worden door een beknelde zenuw, bijvoorbeeld in de rug. Dit omdat ik ook vrij vaak last heb van mijn rug en dit regelmatig gepaard gaat met zeer vermoeide knieën. Of misschien komt het door spondylolisthesis (afglijding van de wervels door een kapotte wervelboog)? Heeft u enig idee?

Antwoord van de expert (2)

Als het een huidzenuw is, dan is het vaak een gebied ter grootte van je hand aan de zijkant. Dit kan dan inderdaad door een beknelling van een huidzenuw komen die bij je bekkenpunt aan de voorzijde bij je lies loopt (meralgia parasthetica). Het kan echter ook vanuit je rug komen. Vaak is het gebied dan groter en loopt tot aan de knie of door in je onderbeen. De oorzaak van de huidzenuw kan overbelasting zijn door een buik die in de weg zit of overmatige belasting van de buik- en heupspieren. Als het uit de rug komt raad ik aan om er een afspraak voor te maken bij een manueeltherapeut die samen met jou kan kijken wat er aan gedaan kan worden. 

Robbin Pieterse, fysiotherapeut
Robbin Pieterse Fysiotherapeut Profess Fysio

De huisarts kan hier gelijk in hebben, vaak is er hier sprake van als op die plek een tinteling is. Het kan ook uit de rug komen, maar mijn ervaring is dat dat meestal echt aan de zijkant zit met meer uitstraling naar beneden of achterzijde van het been. Maar dat hangt van het onderzoek af. Een spondylolistesis kan ook een afknelling geven van een zenuw en rugpijn Afhankelijk van de gradatie is oefentherapie of een operatie zinvol, meestal is oefentherapie mogelijk). Mijn advies is zoek een manueel therapeut bij u in de buurt. 

Fernand van der Doelen, fysiotherapeut
Fernand van der Doelen Fysiotherapeut FysioSupport

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.