Chronische pijn

Irriterende pijn in mijn hamstring, wat kan het zijn?

Ik heb uitstralende pijn vanuit mijn bil naar de hamstring en buitenkant been, naar mijn kuit. De achterkant van mijn hiel geeft een doof gevoel. De pijn is het heftigst als ik sta of loop. Ook met het zitten. Als ik lig valt de pijn erg mee, tot zelfs geen pijn. Ik heb het nu al een paar weken. Ik had hiervoor al irriterende pijn in mijn hamstring, dus het is beetje bij beetje gekomen tot zoveel pijn, niet plotseling. Wat kan het zijn?

Man (26) tilburg

Antwoord van de expert (1)

Beste Vragensteller, Zoals u het beschrijft lijkt het nog het meest op een beknelde zenuw. De zenuw, die vanuit de lage rug naar het been en de voet loopt, is bekend om dit soort pijn te geven als hij ergens in het verloop klem komt te zitten. In de volksmond wordt dan gesproken over Ischias. Het meest waarschijnlijk is dat de zenuw in de rug (bij de wervelkolom/tussenwervelschijf) of in de bil onder druk staat. Omdat er meerdere plaatsen en oorzaken voor de pijn mogelijk zijn is het belangrijk dat er een goed onderzoek gedaan wordt, door bijvoorbeeld een fysiotherapeut/manueel therapeut of een neuroloog. Ook een hernia behoort tot de mogelijkheden, maar dat is vanaf deze plek niet te beoordelen. Overigens herstellen verreweg de meeste hernia's vanzelf en is vooral uw houding, bijvoorbeeld tijdens werk, daarbij erg belangrijk. Als oefentherapie en/of fysiotherapie niet helpt, is een bezoek aan de neuroloog aan te raden. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Ik hoop dat u hier iets aan heeft. 

Frits Voorneveld, fysiotherapeut
Frits Voorneveld Fysiotherapeut Fysiotherapeutisch Instituut Voorneveld

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.