Ziekte van Crohn

Ik heb de ziekte van Crohn. Kan ik biergist gebruiken?

Ik wil graag biergist gebruiken voor acne, alleen heb ik ook de ziekte van Crohn. Kan ik dit gebruiken? Ik gebruik geen medicijnen en heb al ongeveer 3 jaar geen last meer gehad van ziekte van Crohn.

Vrouw (16) Pannerden

Antwoord van de expert (3)

Het kan zijn dat gist de ontstekingen in de darm activeert. Helaas is dat niet met zekerheid te zeggen. Het kan zijn dat je er last van krijgt, het kan ook zijn van niet. Misschien is het beter om dit met je huisarts te overleggen. Succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Eet dit liever niet. Het kan triggeren waardoor je meer last gaat ervaren van de ziekte van Crohn en het zal de acne niet oplossen. De oorzaak van acne ligt meestal in je darmen en hormoonhuishouding. Het is daarom belangrijk om je voedingspatroon te optimaliseren om acne te verminderen. Dat kun je doen door de volgende tips toe te passen:

- Laat zuivel (inclusief kaas) achterwege. Gebruik kokosyoghurt, havermelk of ongezoete amandelmelk ter vervanging.

- Eet enkel onbewerkt voedsel dus laat alles uit pakjes, bakjes en zakjes achterwege. E-nummers en andere toevoegingen kunnen je hormoonhuishouding uit balans halen waardoor je sneller last zult krijgen van acne.

- Drink alleen water, kruidenthee en maximaal twee koppen koffie per dag.

- Eet veel groenten en fruit en drink elke dag een groene smoothie of groentesap

- Besteed aandacht aan beweging en slaap minstens 8 uur per nacht.

- Wissel regelmatig je kussenslopen, zit zo min mogelijk aan je gezicht en was het enkel met water.

- Download de app clue of een andere app en hou je cyclus bij. Onderzoek op welke momenten in je cyclus de acne het ergst is en kijk wat er gebeurt als je je voeding aanpast.

Veel succes!

Anita Mulderij, voedingsdeskundige
Anita Mulderij Voedingsdeskundige

Ja hoor, dat is geen probleem. Denk je ook aan voldoende vocht (graag in de vorm van water en thee) en pas je een beetje op met voedingsmiddelen zoals chocola?

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.