Voedselallergie

Kan ik gebakken noten eten als ik een allergie heb voor noten?

Ik heb een allergie voor steenvruchten en noten, zoals amandelen, hazelnoten en walnoten. Ik krijg dan een opgezette keel. Fruit kan ik gekookt of gebakken wel eten. Nu vraag ik me af of ik noten, die gebakken zijn ook kan eten?

Vrouw (51) Olst

Antwoord van de expert (1)

Goedemorgen mevrouw, het is bekend dat het allergeen van fruit bij verhitting veranderd waardoor de reactie op het fruit meestal niet meer plaatsvind. Over noten is daar meer onduidelijkheid over, maar wat ik erover kan vinden is het volgende: geroosterde noten zijn vaak allergener dan gekookt. Het allergeen blijft stabiel bij verhitting. Hoe hoger het vetgehalte, hoe meer allergeen erin kan zitten. Ik hoop dat u met dit antwoord verder kunt. 

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.