Vitaminetekort

Waarom is vitamine D bij zwangerschap belangrijk?

Ik kreeg gisteren een hoge dosering van 800 vitamine D en moet dit twee keer slikken op een dag. Ben 33 weken zwanger en mijn vitamine was 30 dus was best laag zeiden ze. Klopt dit?

Vrouw (43) Breda

Antwoord van de expert (2)

Een normaal vitamine D-gehalte is rond 50, dus ja je zit laag. Wie heeft je het supplement voorgeschreven, de verloskundige? Een te laag vitamine D kan bij jouzelf en bij je kindje problemen geven, dus het is van belang, dat dit goed in de gaten wordt gehouden. Wat voeding betreft, kies voor voldoende vetten (vitamine D is vetoplosbaar) zoals brood besmeren, regelmatig vette vis (niet de rauwe soorten). Succes met de laatste loodjes.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Als je zwanger bent is het inderdaad belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ik raad je aan dit door te blijven slikken als je borstvoeding gaat geven. Het is belangrijk om voldoende Vitamine D binnen te krijgen, anders kun je last krijgen van verschillende vervelende klachten.

Anita Mulderij, voedingsdeskundige
Anita Mulderij Voedingsdeskundige

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.