Vitaminetekort

Vitamine B6-teveel in mijn lichaam: hoe kom ik hieraan?

Ik heb last van tintelende handen en voeten, pijnscheuten en pijn aan de bal van mijn voet als ik langere tijd stilsta. Bij de dokter is geconstateerd dat ik teveel vitamine B6 heb. Nu is het alleen de vraag hoe ik daar aan kom? Volgens verschillende sites kan dit alleen als je te veel voedingssupplementen slikt, maar dat doe ik niet. Ik neem hooguit een multivitamine waarvan ik er één per dag slik, terwijl je er twee mag hebben. Weet u wat de oorzaak kan zijn en wat ik er aan kan doen?

Antwoord van de expert (3)

Alle literatuur geeft aan dat een te hoog gehalte aan vitamine B6 komt door te veel suppletie. U geeft aan dat u niet in die mate suppleert. De oorzaak is niet in de literatuur terug te vinden. Een diëtist is geen dokter of specialist en kan de oorzaak als die anders is dan voedingsgerelateerd, niet vaststellen. U kunt dit het beste met uw huisarts bespreken en u desgewenst laten doorsturen naar een internist. Het verlagen van de B6 spiegel is niet eenvoudig. Hooguit kunt u het gebruik van voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine B6 (bijv. multivitaminesap, verrijkte zuiveldranken, energiedranken) beperken. Verder is het verstandig om gezonde gevarieerde voeding te blijven gebruiken en kun je de vitamine B6 niet verder beperken vanwege het gemis aan andere vitamines en mineralen. 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Eerlijk gezegd vind ik het heel bijzonder dat er een teveel aan B6 is ontdekt. De klachten komen namelijk meestal voor bij een tekort, vooral van B6 en B12. Een te hoog gehalte wordt veroorzaakt door te veel supplementen slikken of door een stoornis in het lichaam waardoor de afbraak niet goed gaat. Ga toch in gesprek met je huisarts, geef aan dat er geen sprake is van overdosis slikken. Dit vraagt om verder onderzoek. B6 kun je bijna niet uit 'gewone' voeding te veel krijgen. Zelfs zoals hier, bij het slikken van een niet al te hoog gedoseerde multivitamine, kan het bijna niet.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Het is niet goed te duiden wat de oorzaak is. Het advies luidt om sowieso de multivitamine een paar maanden helemaal te stoppen. Gebruikt u veel producten die rijk zijn aan vitamine B6? Zoals bijvoorbeeld kip, vis, ei, sojaproducten, lever? Wellicht kunt u een keer uw voeding laten berekenen door een diëtist om te bepalen of de inname B6 te hoog is. 

Marlou Bosma, diëtist
Marlou Bosma Diëtist Diëtistenpraktijk Marlou Bosma

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.