Vitaminetekort

Kan ik ijzer- en vitamine D-tabletten tegelijk innemen?

Kan ik mijn ijzer- en vitamine D-tabletten tegelijk inslikken? Ik ben namelijk vegetarisch en moet deze tabletten slikken van de huisarts.

Vrouw (16)

Antwoord van de expert (2)

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Gebruik ze niet tegelijk met melk(producten), want dit remt de opname van ijzer heel sterk.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Ja, vitamines en mineralen mag je tegelijk innemen. Het beste is bovendien om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines (waaronder vitamine D) worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, omdat daar meestal ook wat vet inzit. Probeer daarnaast ook vitamine C tijdens de maaltijd in te nemen. Dit verbetert namelijk ook de opname van ijzer uit de maaltijd. 

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Suzan Tuinier Voedingsdeskundige

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.