Vitaminetekort

Is bloedarmoede dodelijk?

Is bloedarmoede een dodelijke ziekte? En als je ijzertabletten neemt, kan het zo weer over gaan? 

Vrouw (14)

Antwoord van de expert (2)

Nee het is geen dodelijke ziekte. Als je bloedarmoede hebt dan ben je vaak moe en slap. IJzertabletten kunnen snel je ijzer weer aanvullen maar zorg ook voor ijzerrijke voeding: vlees volkorenbrood groene groente en eet daarbij iets met vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Dan wordt het ijzer uit de voeding beter opgenomen.

Marlou Bosma, diëtist
Marlou Bosma Diëtist Diëtistenpraktijk Marlou Bosma

Bloedarmoede is geen dodelijke ziekte. Het is een tekort aan ijzer in je bloed, waardoor onder andere de aanmaak van rode bloedlichaampjes en hemoglobine verminderd. Hierdoor zal de algehele gezondheidstoestand verslechteren, omdat de zuurstof minder goed door het lichaam rondgepompt kan worden. Je wordt dan sneller moe en kunt je minder goed inspannen. Als het lang duurt kunnen andere organen er schade door krijgen. Bij gebruik van ijzertabletten via de huisarts of bijvoorbeeld drankjes waar extra ijzer inzit, kun je de bloedarmoede omkeren. Het is wel belangrijk om de oorzaak ervan op te sporen. Ga daarom altijd naar de huisarts. 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.