Vitaminetekort

Moet ik vitamine B blijven slikken tegen haaruitval?

Ik ben een vrouw van 22 jaar oud. Sinds een paar maanden heb ik enorm last van haaruitval. Ik ben langs de huisarts geweest en die stelde voor om een bloedonderzoek te doen. Daarbij stelde ze ook voor om vitamine B te slikken. Nu heb ik een compleet pakket van vitamine B 300%. Uit het bloedonderzoek kwam niet naar voren dat ik een tekort had aan vitamine B, maar aan vitamine D en ijzer. Sindsdien slik ik (niet helemaal therapietrouw) ijzer en vitamine B. Mijn haar blijft uitvallen, maar groeit wel veel beter naar mijn gevoel. Is het verstandig om door te gaan met vitamine B of kan dit schadelijk zijn voor het lichaam? Ik ben bang dat als ik stop met vitamine B dat er niks meer van mijn haar overblijft.

Vrouw (22)

Antwoord van de expert (1)

Aangezien je een tekort hebt aan ijzer en vitamine D, is het belangrijkste om dit tekort aan te pakken. Ik hoop dat je van de huisarts ook vitamine D-supplementen hebt gekregen. Zo niet, dan raad ik je aan dit nogmaals met de huisarts te bespreken. Aangezien je geen tekort hebt aan een B-vitamine (of mogelijk zijn niet alle B-vitamines getest, het zijn er acht), zal het in theorie niet nodig zijn om deze nog extra te nemen. Meerdere B-vitamines spelen wel een rol bij de gezondheid van het haar, maar 'hoe meer, hoe beter' gaat niet op. Wanneer de huisarts wenst dat je nog even doorgaat met de B-supplementen, is het goed om de redenen hiervoor na te vragen. Het nemen van 300% van de ADH van de B-vitamines is wel wat hoog, maar wel veilig. Met deze hoeveelheid kom je niet aan de maximaal veilige bovengrens die voor vitamines zijn opgesteld. Alleen bij langdurig gebruik van een teveel (boven de maximaal veilige bovengrens) kan klachten geven.

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Suzan Tuinier Voedingsdeskundige

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.