Vitaminetekort

Mijn weerstand is slecht. Waardoor komt dit?

Ik ben al jaren vegetariër en laatste 2 jaar meer richting vegan. Mijn lengte is 1.73 en mijn gewicht is 59 kilo, prima dus. Nooit supplementen geslikt, voelde me prima. Nu heb ik dit laatste jaar heftige griep gehad en ik ben flink verkouden geweest. Ik ben vaak misselijk en voel me zwak. Ik sport 2 keer in de week en doe ook aan hardlopen. Nu had ik het idee dat ik roofbouw pleeg,  dus ik ben naar de arts geweest voor een bloedonderzoek. Bleek geen afwijking te zijn. Ben natuurlijk ergens opgelucht, maar ik snap er eigenlijk niets van. Ik voel echt van binnen dat ik geen goede weerstand meer heb. Ik ben begonnen met biologische eieren en vitamine B12. Wat zou er nog meer aan de hand kunnen zijn? Ik ben echt verward!

Vrouw (34) Heerlen

Antwoord van de expert (2)

Als je vegetarisch eet is het ook niet nodig een supplement te nemen, mits je vlees/vis vervangt door goede vervangers, zoals eieren, noten, peulvruchten of producten op basis van soja. Als je veganistisch eet, dan is het een ander verhaal. Naast het risico op een tekort aan vitamine B12 (dat alleen in dierlijke producten voorkomt), kan een veganistische voeding ook te weinig calcium (kalk) en vitamine B2 bevatten, voedingsstoffen die in het Nederlandse voedingspatroon vooral door zuivelproducten worden geleverd. Het is daarom misschien toch verstandig een (multi)vitaminesupplement te nemen. Eventueel kun je ook met een diëtist een keer kijken of je je voeding verder kunt optimaliseren om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Succes en hopelijk voel je je snel weer beter!

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige
Suzan Tuinier Voedingsdeskundige

Wat fijn dat de onderzoeken bij de arts goed zijn. Het is lastig om met deze informatie een goed advies te geven. In principe is een vegetarische voeding volwaardig. Bij veganistische voeding kunnen er wel meer kansen zijn op tekorten. Inderdaad is vitamine B12 vaak krap.

Van een forse griep kun je best even nodig hebben om te herstellen. Het is niet slecht om griep te krijgen. Ik zou je adviseren om een goede (natuur)diëtist te zoeken bij jou in de buurt en eens rustig te gaan doorspreken hoe je voeding in elkaar zit. Succes.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.