Vitaminetekort

Is er een aanvaardbare bovengrens voor alleen vitamine D supplementen?

Geachte heer/mevrouw,

Bij het voedingscentrum hebben ze het over een aanvaardbare bovengrens bij vitamine D. Ik wil even weten of mijn gedachtegang klopt: houdt een aanvaardbare bovengrens bij vitamine D in, dat je naast Vitamine D uit zonlicht en voeding, er een aanvaardbare bovengrens is voor alleen de vitamine D supplementen? 

Man

Antwoord van de expert (3)

Beste mevrouw,

Ja dat klopt. Je gedachtegang is juist. De bovengrens van vitamine D is vastgesteld voor de supplementen. Bij een normale voeding zal geen overdosis vitamine D ontstaan en de vitamine D aanmaak uit zonlicht wordt gereguleerd door het lichaam.

Met vriendelijke groet,

Goedendag,

Je hebt het juist geïnterpreteerd. De veilige bovengrens gaat over wat iemand maximaal binnen mag krijgen via suppletie. De suppletieadviezen voor vitamine D is 10 mg in de leeftijd van tien tot zeventig jaar.

Succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Geachte mevrouw,

Dit betreft de hoeveelheid uit voeding en uit voedingssupplementen. Zonlicht maakt geen extra vitamine D aan, maar zorgt dat de vitamine D uit voeding wordt omgezet in de actieve vorm. Het Voedingscentrum is altijd zeer behoudend in de advisering en loopt vaak achter bij nieuwe ontwikkelingen en inzichten. De nieuwste inzichten rondom vitamine D is, dat de aanbevolen hoeveelheid mogelijk te laag is.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.