Overgewicht

Wanneer is de stofwisseling weer normaal na lang jojoën?

Hoe lang duurt het voordat je stofwisseling weer op orde is na 15 jaar van jojoën?

Vrouw (52) Lisse

Antwoord van de expert (2)

Dat is lastig te beantwoorden. Er is een soort vuistregel van 1 maand voor elk jaar, dus dat zou 1 tot 1,5 jaar betekenen. En dan is het natuurlijk ook van belang dat de huidige voeding goed in elkaar zit, er inmiddels een andere uitlaatklep is gevonden voor de stress en emoties en dat er voldoende lichaamsbeweging is. Misschien zou u baat kunnen hebben bij een stukje coaching op gebied van omgaan met stress.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

De stofwisseling wordt heel persoonlijk bepaald en is van vele factoren afhankelijk. De mate van stressperioden en hoe je daarvan hersteld bent is belangrijk. Ik denk niet dat ik of een internist hier een eenduidig antwoord op kan geven, helaas. Mijn advies is om dat met een deskundige te bespreken en te monitoren. Succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.