Overgewicht

Hoe komt mijn kind van overgewicht af?

- Hoe ontstaat overgewicht bij kinderen?
- Gevolgen van overgewicht bij kinderen?
- Hoe komt mijn kind van overgewicht af?
- Gezond eten voor kinderen met overgewicht?
- Hoe kan ik overgewicht bij kinderen voorkomen?

Vrouw (28) apeldoorn

Antwoord van de expert (2)

Overgewicht kan een oorzaak hebben in de zin van een afwijking in de schildklier en dergelijke. Om dit uit te sluiten, hebben kinderartsen een onderzoek samengesteld om dit te bekijken. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig. In de meeste gevallen is echter het eetpatroon en de hoeveelheid beweging de oorzaak.

Kinderen horen minimaal 1 uur per dag intensief te bewegen. Dit kan gewoon thuis, in de (speel)tuin, op het schoolplein, etc. Een sportclub kan hierbij ook helpen, maar is niet noodzakelijk.

Wat voeding betreft, hierbij geldt regelmaat. Regelmatige maaltijden, niet een maaltijd overslaan. Daarnaast aandacht voor het drinken. Dit is vaak suikerrijk. Leer kinderen om water en thee zonder suiker te drinken. Gewone melk of karnemelk in plaats van drinkyoghurt.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Overgewicht bij kinderen heeft meerdere oorzaken. In eerste instantie kijken we naar de leefstijl (voedingspatroon en bewegen). Belangrijk is een goede balans. Daarnaast zijn ander factoren van belang: hoe is het met het kind (is er spanning of speelt er iets), is er fysiek iets aan de hand, worden er medicijnen gebruikt?

In sommige gevallen ligt er een erfelijke oorzaak. Het voorkomen van overgewicht is niet altijd mogelijk. Als ouder kun je het goede voorbeeld geven door gezond de norm te laten zijn en bewegen te promoten.

Meer informatie over gezond eten voor kinderen kun je op de website van het voedingscentrum vinden. Dat is algemeen advies. Eten is iets persoonlijks en daarom adviseer ik om eventueel een diëtist te raadplegen voor ondersteuning. 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.