Overgewicht

Hoe kan ik afvallen terwijl ik anastrozol gebruik?

Hoe kan ik gewicht verliezen en toch anastrozol blijven gebruiken? We eten bijna geheel biologisch, zo min mogelijk koolhydraten en ik sport minimaal drie keer in de week. Toch blijf ik maar aankomen. Na een jaar ben ik zo'n 12 kilo aangekomen. Hoe pak ik dit probleem aan? 

Vrouw (51) Renkum

Antwoord van de expert (2)

Dat je in een jaar 12 kilo aankomt is niet fijn. Je zou dan zeggen dat komt door anastrozol, echter dat middel heeft geen gewichtstoename als bijwerking, eerder gewichtsafname. Dus het is eerst belangrijk uit te zoeken waardoor je aankomt. Zo min mogelijk koolhydraten kan een belasting zijn voor je lichaam. Is dat de juiste manier? Ik verwijs je weer door naar je behandelend arts om uit te zoeken of het door de anastrozol komt. En ik verwijs je ook naar een diëtist om een goed advies te krijgen. De diëtist wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Veel succes

Marlou Bosma, diëtist
Marlou Bosma Diëtist Diëtistenpraktijk Marlou Bosma

Ik kan begrijpen dat als je 12 kilo in een jaar aankomt, dat heel vervelend is. Waar dat mee te maken heeft zou mogelijk kunnen komen omdat je versneld in de overgang bent gekomen door de borstkankerbehandeling. Wat ik lees over anastrozol is dat het in principe geen gewichtstoename geeft als bijwerking. Mijn advies aan jou is om het met de specialist te bespreken of het door de medicatie kan komen. Wellicht zal andere medicatie in dat geval voorgeschreven kunnen worden. Tevens zou ik je aanraden een diëtist te raadplegen om je hele leefstijl in kaart te brengen. Het is fijn dat je biologisch eet en weinig koolhydraten. Het kan zijn dat je daardoor tekorten hebt, bijvoorbeeld van jodium, waardoor de schildklierfunctie achteruit is gegaan. Ik zou dat eerst in kaart willen brengen en mogelijk kan de specialist daar ook verder onderzoek op doen. Ik hoop dat ik je hiermee een eerste richting heb kunnen geven. Succes! 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.