Ondergewicht

Wat kan ik doen tegen ondergewicht?

Ik heb ondergewicht en ik ben er zelf bewust van, maar ik doe er niks tegen. Wat moet ik doen? Ik ben negentien jaar en 1.73 m. Ik woog altijd rond de zestig kg, een prima gewicht dus. Wel had ik een klein buikje, dus ging in gezonder eten en meer sporten. Nu is dat buikje al een lange tijd weg en ben ik zo een zeven tot acht kilo afgevallen.

Ik ben nu 52 kilo. Ik weet dat dit veel te licht is en ik ben ook wel bezig geweest met aankomen, maar als ik dan een kilo aankwam voelde ik me slecht en ging ik weer afvallen. Ik weet nu niet wat ik moet doen, want ik weet dat het slecht is wat ik doe en ik wil niet nog meer afvallen. Om gelijk de stempel anorexia erop te drukken vind ik zo heftig, maar ik ben nu vrij radeloos.

Vrouw (19)

Antwoord van de expert (1)

Hallo, Wat dapper dat je je vraag hier stelt en onder ogen durft te zien dat het niet echt oké is wat je doet. Ik zou ook nog niet direct de stempel zetten, dat begrijp ik van je, maar je bent wel radeloos. Het is belangrijk dat je goede hulp gaat zoeken. Dat kan via jouw huisarts of een diëtiste.

Wat het nare is aan even iets afvallen, is dat het succes dat je hebt verslavend is. Daardoor ontwikkel je bepaalde gedachten die jou in deze vicieuze cirkel houden. Dat is waar aan gewerkt moet worden. Niet alleen maar aan aankomen.

Succes!

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.