Maag- en darmklachten

Kan stress de boosdoener zijn van mijn maag- en slokdarmklachten?

Ik heb al heel mijn leven een zeer gevoelige maag. Maagontstekingen zijn me niet vreemd. Rond mijn 22ste begon ik last te krijgen van zuuroprispingen. Ik heb toen omperazole gekregen en hiermee waren alle problemen van de baan. Voelde me toen heel lange tijd op en top. Tot een dik half jaar terug.

Wéér zuuroprispingen in combinatie met misselijkheid en een pijnlijke slokdarm. Weer omperazole gekregen, maar dit hielp niet. Ik ben teruggegaan en kon alleen maar doemscenario’s bedenken, maar de huisarts blijft er heel rustig onder. Hij zegt dat het bij mij grotendeels door stress komt in combinatie met overgewicht. Ik ben inderdaad een enorme stresskip. Sinds ik maagklachten heb kan ik alleen nog maar doemdenken lijkt het wel. Hij schreef me zantac voor, maar ik bleek vrij onverwachts zwanger. Héél blij en gelukkig en plots werd het een héél andere soort van misselijkheid. Ik herkende het meteen van mijn eerste zwangerschap. Raar genoeg werd ik rustiger. Ik was wel heel misselijk maar het was het soort misselijkheid dat ik kende. Ik moest ook overgeven, maar heel duidelijk van de zwangerschap. Maar al snel kwamen de zuuroprispingen terug.

Van de gynaecoloog heb ik groen licht gekregen om met zantac te starten en ik ben nu drie dagen bezig. Ondertussen ben ik al 17 weken zwanger. Maar plots lijk ik zieker dan ik ooit geweest ben. Zit maar te lezen over maagkanker en slokdarmkanker en sinds ik dat gelezen heb lijkt het wel of mijn maagklachten alleen maar toenemen. Zantac lijkt niet te helpen. Soms heb ik de indruk dat ‘het zuur’ er gewoon door komt. Ik heb nu contact opgenomen met een maag- en darmspecialist maar ze zijn er allemaal niet zo scheutig op om mij tijdens de zwangerschap binnenstebuiten te keren. Ik wacht nu verder af of ik alsnog een onderzoek krijg, al is het volgens mijn huisdokter helemaal niet nodig.

Ik heb redelijk veel vet rond de buik dus kan me voorstellen dat mijn maag wat ‘verdrukt’ is en ik daardoor die oprispingen heb. Met mezelf gek te maken lijk ik het allemaal erger te maken, maar kan dat nu echt? Kan stress en angst dit allemaal teweegbrengen? Mijn grootste symptoom is misselijkheid en een pijnlijke slokdarm door de oprispingen. Mijn bloed is wel onderzocht en ik heb geen bloedarmoede. Er zijn zelfs geen ontstekingen ontdekt in mijn bloed. Als ik aan een diagnose begin te denken dan slaat de angst me om het hart en wordt het allemaal nog veel erger.

Antwoord van de expert (2)

Het is heel logisch, dat je over allerlei doemscenario’s nadenkt. Dat komt mede door je veranderende hormoonspiegel, zwangere vrouwen zijn nu eenmaal wat labieler, gevoeliger, emotioneler. Ik kan het met deze informatie natuurlijk niet helemaal goed beoordelen, maar ik denk dat je ‘gewoon’ last hebt van je maag door de zwangerschap. Eerst de misselijkheid en nu gaat die kleine steeds meer ruimte innemen. Natuurlijk helpt stress heel erg veel mee, in negatieve zin...

Je zou eens een diëtist in de buurt kunnen zoeken en om gericht advies vragen. Zit in je basispakket. Er zijn wel een paar dingen in de voeding, waarmee je de klachten wat kunt verminderen. Zoals regelmatig eten, wat meer over de dag verdelen, oppassen met koffie en koolzuurhoudende dranken. En natuurlijk de dingen vermijden, waarvan je weet dat ze last geven. Sinaasappelsap is er zo een, meestal. Niet te scherp gekruid eten, geen alcohol. Wel genoeg drinken, rond 2 liter per dag, bij voorkeur water, (kruiden)thee, (karne)melk ongeveer 3 porties melkproduct per dag. Tja, probeer ook te genieten van je zwangerschap. Het is een hele speciale tijd, ik vind het altijd een klein wonder. Probeer wat rust te krijgen, over een week of 20 word je druk...

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Het klopt dat stress veel invloed kan hebben op maag- en darmklachten. Uw huisarts heeft u serieus genomen en u medicatie gegeven die u goed kan ondersteunen. U merkt nu dat Zantac niet meer helpt. Uw stress komt grotendeels door teveel piekeren in combinatie met overgewicht. Stress is een ander woord voor angst. En bij angst ligt ons verteringssysteem grotendeels stil. In combinatie met overgewicht en zwangerschap heeft uw maag het zwaar als u toch grote hoeveelheden eet. Uw lichaam kan dat niet verteren en reageert met pijn. Pijn is een signaal dat u iets heeft te veranderen. Dus naast medicatie kunt u zelf met bv. mindfulness, ontspanningsoefeningen, yoga, wandelen veel doen om uzelf rustiger te krijgen. Daarnaast is het mijn advies om met een gespecialiseerde psycholoog te gaan praten (gespecialiseerd in psychosomatische klachten).

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.