Maag- en darmklachten

Wat is een glutenintolerantie? Bestaat dit wel?

Wat is een glutenintolerantie precies? Bestaat het eigenlijk wel? Ik heb bijvoorbeeld gehoord dat er in glutenvrij brood wel dezelfde stoffen zitten en dat er geen officiële diagnose gesteld kan worden.

Vrouw (22) Groningen

Antwoord van de expert (3)

Een glutenallergie heet eigenlijk glutensensitiviteit. Je kunt niet allergisch zijn voor gluten, alleen gevoelig. Je kunt wel allergisch zijn voor tarwe, dit heet een tarwe-allergie, maar dit komt zelden voor. Naast een tarwe-allergie heeft één op de 200 mensen in Nederland coeliakie wat ook wel glutenintolerantie wordt genoemd. Coeliakie is een chronische ontsteking aan de darmen dat wordt veroorzaakt door gluten. De gluten breken de darmvlokken in de darmen af wat ervoor zorgt dat de darmen slechter voedingsstoffen kunnen opnemen. Hierdoor ontstaan ernstige tekorten in het lichaam wat gevolgen met zich meebrengt. Veel mensen weten niet dat ze gevoelig zijn voor gluten. Je kunt bij je huisarts een bloedtest laten doen om te kijken of je een glutenintolerantie hebt. Als daar niets uitkomt, raad ik je aan om 4- 6 weken glutenvrij te eten om onderzoeken hoe je je voelt als je gluten uit je voedingspatroon weg laat. Het kan zijn dat veel klachten dan verdwijnen waardoor je zelf kunt opmaken dat je er gevoelig voor bent. 

Anita Mulderij, voedingsdeskundige
Anita Mulderij Voedingsdeskundige

Een glutenintolerantie (coeliakie) betekend, dat je darmen niet kunnen tegen gluten. Dit is een onderdeel van een aantal granen, zoals tarwe. Het bestaat terdege en kan via bloedonderzoek en via inwendig darmonderzoek (waarbij een hapje weefsel wordt weggenomen) worden aangetoond. Tegenwoordig lijkt het glutenvrij dieet een beetje mode. Een feit is, dat in onze voeding steeds meer tarwe voorkomt. Voor sommigen kan dit wat veel zijn en (vaak vage) darmklachten geven. In beide gevallen is het zinvol, om een ervaren diëtist te vragen om informatie en begeleiding.

Trudy Tolkamp, diëtiste
Trudy Tolkamp Diëtist

Glutenintolerantie wil zeggen dat mensen reageren op het eten van gluten. Dit ziektebeeld heet coeliakie. Wat jij hebt gehoord klopt niet. Glutenvrij brood mag zo heten omdat er inderdaad geen gluten in zitten. De diagnose kan zeker wel officieel gesteld worden, via een bloedtest en darmbiopt. Coeliakie is nl. een auto-immuunziekte, hierbij maakt het afweersysteem antistoffen aan die lichaamseigen cellen aanvallen. Dit leidt tot een ontstekingsreactie. Bij coeliakie treedt zo’n ontstekingsreactie op in de dunne darm, als gevolg van de inname van gluten. De ontstekingsreactie in de dunne darm beschadigt het slijmvlies. Daardoor werkt de dunne darm minder goed en worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan.

Er zijn ook mensen bij wie klachten verbeteren als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en tarweallergie is uitgesloten. Dat heet glutensensitiviteit.

Het is van groot belang dat de huisarts of specialist eerst coeliakie en andere aandoeningen uitsluit voordat een diagnose glutensensitiviteit wordt gesteld. Het moet namelijk voorkomen worden dat mogelijke andere oorzaken van de klachten onbehandeld blijven. Mocht jij twijfelen of je glutenintolerantie hebt, maak een afspraak met je huisarts voor verder onderzoek. 

Ingrid Eijssink, diëtiste
Ingrid Eijssink Diëtist Matoeta

Wat je vooraf moet weten

In de solvo vraagbaak vind je het antwoord op jouw gezondheidsvragen. De vraagbaak is bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om je in te lezen voordat je naar de dokter gaat. De informatie is dan ook niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Bekijk voor meer informatie de pagina Hoe gaan wij met jouw gegevens om.